|||||||||||||||||||||||||||||||||||
4 Reviews
Average Customer Review
Share your thoughts with other customers
Create your own review
Most Helpful First | Newest First
4 of 4 people found the following review helpful:
amerykanska i kanadyjska Polonia,
By Leonrad Ratajczyk (Schaumburg, Illinois, USA) - See all my reviews
This review is from: Korzenie sa polskie (Polish Edition) (Paperback)
Jest to ksiazka o kanadyjskiej i amerykanskiej Polonii, a takze o warunkach zycia Indian i nawet Eskimosow. Dzieki tej ksiazce mozemyy zapoznac sie z zasluzonymi dla Polonii, Polski, Kanady i USA osobami takimi, jak Felik Konarski- slynny Ref-Ren, Zbigniew Brzezinski i jego ojciec Tadeusz, Jak Nowak-Jezioranski, Benedykt Heydenkorn, Rudolf Kogler, Zdzislaw Przygoda, Jesse Flis, Bashevic Singer, prof.Andrew Schally, Czeslaw Milosz.
2 of 2 people found the following review helpful:
Zrodlowa, ciekawa...,
By A Customer
This review is from: Korzenie sa polskie (Polish Edition) (Paperback)
Wiele informacji dla socjologow, dla historykow i dla zwyklych czytelnikow. Wielkie nazwiska i mniej znane. Nigdzie indziej nie znalazlam tak ciekawego pokazanego Isaaka Singera, mojego ulubionego pisarza. Bardzo pieknym wywiadem jest wywiad ze Zbigniewem Brzezinskim. Jaka szkoda, ze nie zaistanial on w kolejnych wyborach prezydenckich - tacy jestesmy my, Amerykanie polskiego pochodzenia, z niego dumni! Milosz okazany jest jako jakby pokretny, wszysyc tajk zreszta o nim mowia. Sliczny wiersz Ref-Rena, zapisal;am go do swoich notatek! Podpisuje sie pod nim, podobnie jak Autorka!
2 of 2 people found the following review helpful:
Wonderful story about Isaak Singer!,
By Michael Kopacky (Washington, D.C. USA) - See all my reviews
This review is from: Korzenie sa polskie (Polish Edition) (Paperback)
It is a collection of conversation with people who are fascinating. The most wonderful story about Isaak Singer!
1 of 1 people found the following review helpful:
Zwarta i madra ksiazka,
By A Customer
This review is from: Korzenie sa polskie (Polish Edition) (Paperback)
Polecam te rozmowy tym, ktorzy kochaja Singera! Ja go uwielbiam!I tym, ktorym bliska jest piesn "Czerwone maki na Monte Cassino". Ktorzy cenia Wielkiego Zbigniewa Brzezinskiego, dokonania polityczne Jana Nowaka Jezioranskiego. Ktorych poruszyl los zmarlego niedawno Jacka Kuniczaka (jakze go nie tylko Zydzi w Ameryce upupili, ale rodacy w Polsce, skoro nie mamy jego ksiazek przetlumacoznych na polski!). Tym, ktorzy chca sie dowiedziec o sprawach Polonii, nielatwych i trudnych,naukowych... czy o sprawach Ameryki okiem Kanadyjskiego polityka Jesse Flisa. Tym, ktorzy nie wiedza (bo nie slyszeli,jak ja ), ze profesor Andrew Schally,syn polskiego generala, Noblista, jest Polakiem, ale nie chce mowic po polsku. I tym, ktorych denerwuje, irytuje nasz wielki Noblista Milosz. Pisze piekne wiersze, ale zgryzliwy, upupiony we wlasnej legendzie, zle napisal o Herbecie, ktory przez niego nie dostal zasluzonego Nobla. Ktory sluzyl komunistom jako konsul najlepszych placowek (Paryz i Waszyngton)i nie chcial miec nic wspolnego z narodem polskim. A dostal Nobla poparty przez Polakow, nie przez innych. Tymczasem w ksiedze poswieconej zdobywcom tej nagrody, ktorzy pisza wlasne zyciorysy przedrukowane w tej publikacji, jeden jedyny raz wymienil slowo "Polska, polski" w kontekscie, ze pisze "po polsku". Pisze, ze urodzil sie na Litwie i potem mieszkal w roznych krajach. Milosz sam przyznal (patrz "Rok Mysliwego"), ze Konstanty Jelenski, wielki emigrant z Paryza, ktory go wywindowal i naprawde mu pomogl, zerwal z nim stosunki przed smiercia, bo nioe mogl mu wybaczyc faktow, o ktorych sie dowiedzial...Ze Milosz donosil, pisal raporty... Pogarda, ktora Milosz zywi do swoich ziomkow na emigracji budzi zdumienie... Poeta powinien miec delikatniejsze serce i na pewno subtelniejsza dusze. Wybaczam mu jednak. Nobel dla Polski sie przydal. |
Most Helpful First | Newest First
Korzenie sa polskie (Polish Edition) by Aleksandra Ziolkowska (Paperback - October 2, 1992)
Out of stock
| ||